Chyba każdy z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, którym dzielimy się podczas kolacji wigilijnej. Takie opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.
Robi się je jedynie z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym zmieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a potem wypala w gorącym piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się matryce, które wytłaczają świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz